Vinařství Karl Veit
V Monzele v údolí Mosely, uprostřed velkých vinic, najdete rodinné vinařství Karl Veit. Od roku 1948 se vášnivě věnuje klasickému řemeslu přírodního vinařství. Klade velký důraz na přirozenost, udržitelnost a kvalitu. Hrozny jsou pečlivě vybírány, sbírány a ručně zpracovávány s maximální péčí. Garantuje nekompromisní kvalitu v každé láhvi pro všechna vína.
4 vinařské "LAGE"
MONZELER KÄTZCHEN
Nachází se na jednom ze strmých jižních svahů obrácených k Mosele, kde se na jaře velmi otepluje. Vinařství vděčí za své jméno na jedné straně kočičím vrbám, které zde na jaře kvetou jako první náznaky jara, a na druhé straně skutečnosti, že kočky si rádi lehnou na teplá a útulná místa, aby si dobily baterky. Další výklad říká, že víno, které se zde získává, je sametově měkké a hrdlo lichotí nohám jako kotě. Břidlice, kterou zde najdete, je však měkčí. Je to většinou šedá břidlice, která je o něco křehčí než modrá břidlice Brauneberger Juffer.
BRAUNEBERGER JUFFER
Naproti městu Brauneberg se Brauneberger Juffer rozkládá téměř 2 km na levém břehu řeky Mosely. Toto místo je čistá jižní břidlicová vrstva s nejlepší, zvětralou devonskou břidlicí, která je stará více než 400 milionů let a třpytí se modře. To dává hroznu Ryzlink rýnskému, který roste výhradně zde, velký, minerální a nezaměnitelný potenciál. Slovo „Juffer“ je moselsko-francké dialektové jméno pro pannu. Když se tři dcery komorníka, jehož vinařství tu na počátku 19. století kdysi bylo, odmítly oženit a místo toho věnovaly svou radost a lásku vínu, jejich rodiče během svého života nazvali tyto vinice „Juffer“ - na základě jejich svobodných dcer.
MINHEIMER BURGLAY
V Minheimu se Burglay tyčí 95 metrů nad Moselou, bývalým opevněním na horské výběžku. Ryzlink rýnský, který zde roste, má ovocnou sladkost plnou vůní a komplexnosti. Naše vinice Minheimer Burglay má dlouhou historii sahající až do 4. století našeho letopočtu. Mince, nálezy kovů a keramika jsou důkazem pozdně římské kultury. Již na jižní straně strmého svahu podhůří se zde pěstovalo víno. Šedá břidlice s malou jemnou půdou charakterizuje tuto vinici. Díky tomu nelze skladovat téměř žádnou vodu, a proto jsou révy nuceny zakořenit hlubší kořeny. Síla a minerálnost z hlubin dodávají vinicím jejich vitalitu a odolnost a hrozny mají obrovský potenciál z hlediska vůní a komplexnosti.
KESTENER HERRENBERG
Kestenští „páni“, kteří byli hraběty z Manderscheidu, Blankenheimu a kláštera St. Paulin v Trevíru, zde měli své hospodářství. Na této vinici dnes rostou pouze naše révy Traminer. Víno z něj získané je minerální a filigránové s jemnou kyselinou. V 18. století byl Kestener Herrenberg známý pro Piesporter Goldtröpfchen a pro svůj Pinot Noir. Díky přísnému dekretu Ryzlinku byla tato zvláštnost bohužel zapomenuta. Ve „smíšené“ sadě zde později rostly révy tramínové na Mosele a jejich pěstováním společně s Ryzlinkem můžete sklízet zajímavá vína. V roce 2000 jsme se rozhodli pro čistý Traminerberg. Herrenberg je hluboký, tvarovaný měkkou jílovitou břidlicí a leží zde na jih a jihozápad. Tato zvláštní výstřednost vinice a půdy se odráží ve víně - je bohatá na minerály a filigrán s jemnou souhrou kyselin.