Vinařství Clos Figueras
V říjnu 1997 byla zahájena tvrdá práce na vinařství. Hned na začátku se René Barbier a jeho tým vinic dohodli, že se postarají o statek, který jsme nazvali Clos Figueras. („Clos“, protože sestával z 10 hektarů, vše v jednom kuse a předponou většiny nových vín na scéně Priorat a Figueras na počest dvou nádherných fíkovníků na pozemku).
Christopher cestoval do údolí jižní Rhôny, aby navštívil specializovanou školku a vybral révy, které mají být vysazeny po naroubování na americký kořen. Upřednostňoval místní Grenache Noir, také Syrah, Mourvedre, několik vinic Cabernet Sauvignon a malého Viogniera, který doplnil Syrah jako na Côte Rôtie. Zábavná anekdota související s nákupem těchto vinic nastala, když dva roky po výsadbě vinic v březnu 1998 přijal Christopher opakované telefonní hovory od Reného Barbiera s dotazem, kolik Cabernet Sauvignon a kolik vinic Viognier bylo zakoupeno. Hrozny na údajných vinicích Cabernetu skutečně neměnily barvu! Po pečlivém prozkoumání listů bylo zjištěno, že téměř celý Cabernet byl ve skutečnosti Viognier! Co dělat ? Po konzultaci s mateřskou školou, která přiznala chybu, poslali zdarma 2 000 vinic Cabernet Sauvignon s tím, že vše, co je třeba udělat, je useknout Viogniera u základny a naroubovat Cabernet na kořen Viognier. V tomto procesu by roční výroba byla ztracena, ale kompenzována školkou. Když však dorazily révy Cabernet, vypadal Viognier tak zdravě, že bylo rozhodnuto vinice nechat tam, kde byly, a zasadit Cabernet jinde. Výsledkem je, že Clos Figueras nyní má vynikající suché bílé víno, Font de la Figuera Blanco, složené z 85% Viognier doplněné o Grenache Blanc a Chenin Blanc vysazené později!
Vína se původně vyráběla ve sklepě Clos Mogador před Gratallops. První víno bylo jen 1200 lahví našeho druhého vína, Font de la Figuera 1999. Bylo to lehké víno, které se rychle prodalo a spotřebovalo. Právě s ročníkem 2000 byla vyrobena první vážná vína, Clos Figueres 2000 a Font de la Figuera Tinto 2000 byla vysoce hodnocena specializovaným tiskem a dobře se prodávala. Na ročníku 2001 získal Clos Figueres Robert Parker 96 bodů, čímž se panství rychle dostalo do ligy s nejlepšími jmény rychle se rozvíjejícího označení Priorat. V následujících letech získal Clos Figueres za každý ročník ne méně než 94 bodů, s výjimkou roku 2005 s 96 body.
Dnes se vyrábějí tři červená vína a jedno bílé víno: Clos Figueres ze starých vinic, Font de la Figuera Tinto z vinic zasazených v roce 1998 a nedávno spuštěné víno Serras del Priorat, víno více ovocné pro ranou spotřebu při zachování všech klasických vlastností Priorat. Celkem se vyrábí mezi 25 000 a 30000 lahví s vášní a odhodláním v nejvyšší možné kvalitě. V roce 2011 Clos Figueras konečně mohl koupit část sousední budovy, včetně podzemního sklepa pro zrání vín. Společnost Clos Figueras také vyrábí výjimečný extra panenský olivový olej s Siurana Control of Origin ze 135 olivovníků slavné odrůdy Arbequina. Mnoho stromů je více než 300 let starých. Olej je balen v atraktivních 50 cl. láhev s tmavě zeleným kanystrem. Na vinici se vždy pěstovalo s ohledem na ekologii a v roce 2015 získáváme oficiální certifikát od úřadů CCPAE. Vinice jsou vysazeny v různých nadmořských výškách táhnoucích se od údolí řeky Montsant na chladných místech zvolených ke zpomalení zrání hroznů. Pohledy do širokého údolí Ebro na hory za nimi jsou ohromující se slavným kopcem Hermita a horou Montsant vzadu, která chrání místo před chladnými severními větry.
Španělsko (vinařství Clos Figueras, vinařská oblast Priorat)
- Intenzivní tmavě červená barva, modré lemování, čisté a světlé
- Primární aroma červeného ovoce a jemné karamelové nádechy. Tóny minerality s náznaky vanilky a středomořských bylin.
- Svěží a široká na patře, dlouhá dochuť, minerální dochuť a ovocná vůně se středomořským kořením (rozmarýn, levandule, ...)
Španělsko, (vinařství Clos Figueras, vinařská oblast Priorat)
- Zraje 12 měsíců ve francouzských dubových sudech o objemu 500 litrů
- Červené víno zralé třešňové barvy s jasně fialovým okrajem označujícím mládí
- Chuť divokého červeného ovoce a jemného dubu
- Víno je svěží, labužnické a elegantní s klasickým minerálním nádechem Prioratu
- Dlouhá přetrvávající dochutí vína se svěžestí a elegancí.