Vinařství Balthazar Ress
Balthasara Ressa v roce 1870 založil penzion Ress v Hattenheimu a položil tak základní kámen nejen pro dlouhou gastronomickou tradici a pohostinnost v Rheingau, ale také pro pozdější VDP. Vinařství Balthasar Ress o 140 let později přebírá Christian Ress a pod jeho vedením se v roce 2019 stane největší ekologickou vinařskou společností v Hesensku. V roce 2020 rodina oslaví 150. výročí společnosti. Dodnes je vinařství plně ve vlastnictví rodiny, přičemž Stefan a Christian Ress jsou čtvrtou a pátou generací majitelů. Portfolio vín se skládá z jemných, charakteristických, komplexních a individuálních vín, která jasně tak odrážejí jejich původ, až po odvážná vína, která se velmi liší od tradičních ryzlinků.
Německo (vinařství Balthasar Ress, oblast Rheingau)
- ve sklenici se prezentuje světle citronově žlutou barvou
- ve vůni se rozvíjí velmi zelené a svěží vůně jako zelené jablko, liči a jarní bylinky. Na patře vyniká výrazná minerální kyselost, tóny citrusových plodů a lehký nádech hrušek.
- klasický, spíše přímočarý Rheingau Riesling.
Německo (vinařství Balthasar Ress, oblast Rheingau)
- Nádherně svěží a elegantní ryzlink se spoustou ovoce, ale bez vtíravost
- Hattenheim, sídlo vinařství Balthasar Ress, je velmi zvláštní vinařská vesnice – v Hattenheimu sídlí pět společností VDP. Celkem 211 hektarů vinic v Hattenheimu zahrnuje i světoznámé jednotlivé patra. Hluboké, na minerály bohaté půdy mají vysokou schopnost zadržovat vodu a dodávají vínům kromě kyselosti typické pro Rýn i hodně síly a výrazu.
Německo (vinařství Balthasar Ress, oblast Rheingau)
- se prezentuje silnou vůní zralé broskve a květinovými tóny, které diskrétně připomínají růžové mýdlo a různé kvetoucí bylinky. Do nosu navíc zasahuje jemná ovocná sladkost, která umocňuje pestrý pachový dojem
- dobře vnímatelná, ale výborně vyvážená a dobře zakomponovaná kyselinka dodává vínu potřebnou strukturu, díky čemuž je elegantním doplňkem pokrmů.
Německo (vinařství Balthasar Ress, oblast Rheingau)
- ročník 2015 vyzrál do naprosto exkluzivního vína
- díky struktuře půdy, která zadržuje vodu v poměrně velkém množství a to i v suchých letech, je jistotou, že víno má vysoký obsah minerálních látek. To dává tomuto vínu velký potenciál zrání.
- toto víno je jednoznačně vínem pro speciální příležitost, proto ho doporučujeme konzumovat spíše jako digestive po jídle
Německo (vinařství Balthasar Ress, oblast Rheingau)
- Lage Engelmansberg má jihovýchodní polohu v centru Rheingau
- půda je v lehce svažitém terénu s dostatkem vláhy, proto tato vinice dává bohatá minerální vína
- víno má citornově-žlutou barvu s lehkými zelenými odlesky
- ve vůní poznáme aroma citronové trávy, pepře a také chuť je po citrusech, litschi a závěr podtrhne zelené jablko
- v závěru je příjemná kyselinka
- na začátku je víno velmi svěží, ale díky krásně strukturované kyselině a mineralitě má potenciál zrání
Německo (vinařství Balthasar Ress, oblast Rheingau)
- č. 18 značí, že víno zrálo 18 měsíců na přírodních kvasinkách
- vůní je toto "natural Wein" velmi intenzivní po kvasnicích, dřevě s chlebovými tóny a nádech po rozinkách v rumu. Proto doporučujeme dekantovat nebo víno jen otevřít a pít následující den
- víno má ve sklenici zlato-žlutou barvu
- v závěru můžeme nalézt dochuť přezrálého jablka
Německo (vinařství Bathasar Ress, oblast Rheingau)
- ryzlink pochází z vinic GG (Grossegewächs nebo Gran Cru)
- vinifikace probíhá řízeně v nerezovém tanku a poté v 300 l dřevěném dubovém sudu
- v průběhu sezony dochází na keři k výrazné redukci, tak, aby byla zachována nejvyšší možná kvalita
- selekce probíhá 5x ve vegetačním období
- sběr vína je pouze ruční
- barva ve sklenici je citronově-žlutá, má žluto-zlatavé odlesky, intenzivní aroma limetky, jemných bylinek a strukturované minerální tóny
- v ústech je víno šťavnaté, mladé a svěží. Časem se opulentní, silné a velmi kořenité s lehkými tóny pepře.
- plná ústa chuti
- velké víno s velkým potenciálem