Priorat
Priorat, který se nachází v blízkosti starořímského hlavního města Pyrenejského poloostrova Tarraco (dnešní Tarragona), není překvapením, že v regionu existují vinice již více než 2000 let. Předpokládá se, že mnoho z přežívajících vinic bylo původně postaveno Římany. Ve středověku v celém regionu dominovali kartuziánští mniši v klášteře Scala Dei, převor Scala Dei vykonával svou moc nad 7 vesnicemi, odtud název Priorat. Mniši ovládali místní ekonomiku a všechny kultivace. Kromě révy to zahrnovalo olivovníky, mandle a lískové ořechy.
V roce 1835 španělský stát vyvlastnil zničené kláštery a půdu předal drobným zemědělcům. V průběhu 19. století se vinice Priorat rozrostly na více než 5 000 hektarů, dokud na konci století nezasáhla filoxera, která způsobila zkázu a rozsáhlou emigraci. Priorat začal znovu ožívat až v druhé polovině 20. století. V 70. letech zůstalo pod révou jen asi 600 hektarů. Během 80. let se skupina inspirovaných nadšenců zamilovala do této oblasti a viděla potenciál vyrábět v Prioratu velmi skvělá vína. Skupinu vedli René Barbier, jehož otec vlastnil přepravní společnost vína v Tarragoně, a Alvaro Palacios z Rioje. V roce 1989 bylo jejich první víno vyrobeno s dalšími třemi přáteli na opuštěné kuřecí farmě za vesnicí Gratallops. Přítomnost velmi starých vinic Grenache a Carignan v jedinečných břidlicových / břidlicových půdách zvaných „llicorella“, které pomohly některé nedávné výsadby mezinárodních odrůd, jako je Cabernet Sauvignon a Syrah, ukázala cestu k výrobě vína světové kvality. Netrvalo dlouho a mezinárodní vinařský lis nad sebou padl, aby vysvětlil přednosti tohoto „znovuobjeveného“ území, čímž Priorat vrátil na mapu jako jednu z největších vinařských oblastí světa. Dnes má region vyhledávané označení „Denominacion de Origen Calificada“, které je ve Španělsku sdíleno pouze s Riojou. Christopher Cannan se svou exportní společností na víno zaměřenou na vývoz, společností Europvin se sídlem v Bordeaux, již objevil potenciál Prioratu v roce 1983.
Španělsko (vinařství Clos Figueras, vinařská oblast Priorat)
- Intenzivní tmavě červená barva, modré lemování, čisté a světlé
- Primární aroma červeného ovoce a jemné karamelové nádechy. Tóny minerality s náznaky vanilky a středomořských bylin.
- Svěží a široká na patře, dlouhá dochuť, minerální dochuť a ovocná vůně se středomořským kořením (rozmarýn, levandule, ...)
Španělsko, (vinařství Clos Figueras, vinařská oblast Priorat)
- Zraje 12 měsíců ve francouzských dubových sudech o objemu 500 litrů
- Červené víno zralé třešňové barvy s jasně fialovým okrajem označujícím mládí
- Chuť divokého červeného ovoce a jemného dubu
- Víno je svěží, labužnické a elegantní s klasickým minerálním nádechem Prioratu
- Dlouhá přetrvávající dochutí vína se svěžestí a elegancí.